Pers en nieuwsberichten

Soms komt Doe Mee, Verlos de Zee! in het nieuws! 

BLOEMENDAAL Op het strand ligt vaak aangespoeld en achtergelaten afval. Op verzoek van stichting Juttersgeluk plaatst de gemeente Bloemendaal daarom komende winter vijf jutbakken op het strand. Op de bakken is de oproep ‘Doe mee, verlos de zee’ gespijkerd. Hiermee worden strandbezoekers gemotiveerd afval van het strand erin te deponeren. Juttersgeluk recyclet dit afval in haar sociale ‘upcycle atelier’.

 

https://www.haarlemsweekblad.nl/lokaal/natuur-en-milieu/370111/gemeente-bloemendaal-plaatst-jutbakken-op-het-strand

VLISSINGEN – De jutbak bij het windorgel op het strand van Vlissingen kan er weer even tegenaan. De bak die tien jaar geleden werd geplaatst als burgerinitiatief om het strand vrij te houden van zwerfvuil, is volledig opgeknapt. De officiële heropening vindt donderdagochtend plaats.

https://www.pzc.nl/walcheren/vlissingse-jutbak-krijgt-tweede-leven~a28e6f45/

Op woensdag 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid – onthulden Stichting De Noordzee, wethouder Michiel van den Busken, strandbeheerder Theo Kraan, kunstenaarscollectief Gejut, Firma Gul en NederlandSchoon drie kunstzinnige jutbakken. Deze organisaties zetten zich samen in voor een schone zee. De bakken laten zien hoe groot het afvalprobleem op de Nederlandse stranden is én bieden een oplossing. 

https://www.noordzee.nl/kunstzinnige-jutbakken-roepen-op-tot-schoonmaken-van-het-strand/

Bij de zeedijk bij Zwarte Haan worden vrijdag zes juttersbakken symbolisch in gebruik genomen. Daarin kunnen wandelaars aangespoeld afval gooien.

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/842525-doe-mee-verlos-de-zee-afval-waddenzeekust-juttersbak

Met zijn initiatief ‘Doe mee, verlos de zee!’ wil Matthijs Lievaart (31) mensen inspireren en mobiliseren om samen de kust schoon te houden. De gezamenlijke strijd verbindt, waardoor al veel mooie contacten en ontmoetingen zijn ontstaan.

https://www.nu.nl/advertorial/advertorial-menzis-samen-gezond-app/5122721/matthijs-startte-massale-schoonmaakactie-voor-de-zee.html

THOLEN – Het team achter ‘Doe mee, Verlos de Zee Tholen, gaat op 11 maart weer aan de slag met de actie Schone Schelde 2017. In samenwerking met de gemeente Tholen, Rijkswaterstaat, Waterschap Scheldestromen en Schoon Zeeland gaan zij het strand op om de kust weer een stukje schoner te maken.

https://www.internetbode.nl/regio/tholen/163433/mee-verlos-zee-doet-mee-aan-schone-schelde

Met de slogan ‘Doe mee, verlos de zee’ roept de gemeente iedere bezoeker van het strand in Wijk aan Zee op om aangespoeld afval op te rapen en weg te gooien.

Om dit te bereiken heeft de gemeente afgelopen maandag een jutbak geplaatst bij de strandopgangen in Wijk aan Zee. De jutbakken staan beneden aan de strandopgang bij de Relweg en bij de Zwaanstraat. Op deze manier wordt ingezet op het verminderen van aangespoeld en achtergelaten (zwerf)afval op het strand.

https://beverwijk.nieuws.nl/gemeente/20170119/mee-verlos-zee/

Onder impuls van het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Nieuwpoort is gisteren het project ‘Doe mee, verlos de zee’ gelanceerd op het Nieuwpoortse strand voor de IJzermonding. Het doel is een oplossing te vinden voor het zwerfvuil op die locatie. De leerlingen van het Nieuwpoortse atheneum en een aantal natuurvrienden ruimden het afval op en deponeerden dit in de speciaal gemaakte jutbak die er voortaan opgesteld staat. De stad Nieuwpoort zal op regelmatige basis deze jutbak ledigen.

https://www.hln.be/nieuwpoort/project-doe-mee-verlos-de-zee-gestart~a68e2c91/

Hulde voor Sabine Mesli! (Eigenaresse van winkel “Dinges”). Zij nam het intitiatief om op Vlieland mee te gaan doen met de landelijke actie: “Doe mee, verlos de Zee!”. Deze slogan werd bedacht op de stranden van Goeree-Overflakkee  in Zuid-Holland door kunstenaar Matthijs Lievaart. Zie ook facebook ‘doe mee verlos de zee Vlieland’  en www.verlosdezee.nl

https://www.boswachtersblog.nl/vlieland/2015/02/24/doe-mee-verlos-de-zee-ook-op-vlieland/

Sinds 23 juni staan er op het strand van Den Helder Bertus-bakken, genoemd naar de bekende Helderse zeehond. Strandbezoekers worden met dit nieuwe type doe-mee-verlos-de-zee-afvalbak op een positieve manier eraan herinnerd afval op te ruimen. De bak is niet alleen voor  plastic, maar voor al het (zwerf-)afval op het strand.

https://www.kimonederlandbelgie.org/bertus-bakken-verlossen-de-zee/