Stappenplan

Wil jij ook een Doe mee, verlos de zee! Jutbak bij jou op het strand? 

Dat is een uitstekend idee! Want een Doe mee, verlos de zee! jutbak inspireert mensen om samen het strand schoon te maken en laat zien hoe gemakkelijk, leuk en aanstekelijk het jutten kan zijn!

Stap 1: Samen sta je sterk!

samen is alles leuker en gemakkelijker! Probeer een klein team of clubje te formeren van mensen die begaan zijn met het initiatief en zorgdragen voor o.a. de bakken, plankjes en eventuele acties. Een aanspreekpunt, contactpersoon is handig in dit geval. Het blijkt uit ervaring dat dit erg belangrijk is voor het van de grond komen van het initiatief en de duurzaamheid hiervan. 

Je kunt ook altijd contact opnemen met ons en kijken op de website www.verlosdezee.nl en onze facebookpagina. 

In overleg met Doe mee, verlos de zee! kun je eventueel ook een lokale Doe mee, verlos de zee! facebookpagina oprichten. Dit stimuleert mensen om hun avonturen en foto’s gemakkelijk met elkaar te delen. Ook kunnen wij zo met de landelijke facebookpagina mooie foto’s en momenten met een breed publiek delen. 

Stap 2: Contact leggen met Gemeente.

Vaak zijn kustgemeenten de verantwoordelijke partij voor het afvoeren van het afval van het strand en het plaatsen van de jutbakken. Zij zijn dus een belangrijke partner van het burgerinitiatief. Het is belangrijk de gemeente te enthousiasmeren en de kracht en de voordelen van de Jutbakken van Doe mee, verlos de zee! te laten zien. Hiervoor kun je het document gebruiken dat zich helemaal onderaan bevindt (“Hoe kan uw gemeente meedoen?”).

Stap 3: Jutbakken plaatsen

Wanneer de gemeente of samenwerkende instantie postitief reageert kunnen jullie een jutbak (laten) plaatsen, het liefst direct bij een strandopgang. Op deze manier trekt de Jutbak het meeste aandacht en worden zo veel mogelijk mensen uitgenodigd om mee te doen. Ook is dit voor de gemeente of instantie die de bakken moet legen praktisch omdat ze makkelijk bij de bakken kunnen. 

 • Voorzie de Jutbak van stoere houten planken waarop in donkerblauw Doe mee, verlos de zee! is geverfd, zie foto’s.
 • Zorg ervoor dat de plankjes en letters (mix van hoofdletters en kleine letters, zie voorbeelden) in dezelfde stijl als op de foto’s zijn. Dit is belangrijk voor de herkenbaarheid en eenheid van het initiatief. 
 • Ook is het mogelijk een informatiebordje aan de bak te bevestigen (zie foto pagina 4). Voor het format kun je contact opnemen via info@verlosdezee.nl.
 • Feestje! Het is leuk en zinnig om de plaatsing van de jutbakken te vieren met een feestelijke aftrap waarbij zo veel mogelijk jutters, de wethouder of burgemeester en de pers aanwezig zijn. Zo krijgt het initiatief een mooie kick-off!
 • Bij gebruik in tekst (en media): Het initiatief heet volmondig: Doe mee, verlos de zee!, let op de hoofdletter D, de komma achter mee en het uitroepteken! Wanneer mogelijk cursief, dan spreekt het nog meer! Doe mee, verlos de zee!

Veel succes, we kijken uit naar jullie verhalen. 

Wat is Doe mee, verlos de zee?

Doe mee, verlos de zee! is een burgerinitiatief wat mensen wil inspireren en mobiliseren om samen het strand schoon te maken. Dat iedereen zijn eigen afval opruimt zien wij ondertussen als vanzelfsprekend. Toch ligt het strand vol met afval: voornamelijk plastic. Hoe schoon zou het strand zijn wanneer iedereen tijdens zijn strandwandeling enkele stuks aangespoeld afval zou oprapen?

Om dit te bereiken willen wij samne met gemeenten en andere kustbeheerders jutbakken plaatsen die uitnodigen tot meedoen!

Waarom een jutbak?

Wij zien jouw bijdrage aan de jutbak niet als een druppel op de gloeiende plaat. Jouw bijdrage is een uniek en essentieel deel van een groter geheel. Doe mee, verlos de zee! wil dit principe zichtbaar maken: In de bak vind je de bijdrage van anderen, anderen vinden de bijdrage van jou! Zo voel je dat je niet alleen bent en weet je dat er veel meer mensen zijn die meedoen. Dit geeft hoop, positiviteit en vreugde.

Af en toe zijn er schoonmaakacties op het strand. Wij juichen deze acties vanzelfsprekend toe, maar vinden dat een jutbak zorgt voor continue prikkeling, actie en bewustwording van een veel groter publiek: Iedereen kan op elk moment zijn steentje bijdragen!

Een open jutbak heeft daarnaast een educatief karakter. Volwassenen en kinderen blijven vaak vol verwondering kijken wat er allemaal in de jutbak zit. Je beseft dat alles hiervoor op het strand lag, daarvoor in zee dreef en weer daarvoor op een of andere manier in zee terecht gekomen is. De vragen die het oproept zijn essentieel voor bewustwording en het uiteindelijke voorkomen van (plastic)afval in zee!

Unieke samenwerking

Het burgerinitiatief Doe mee, verlos de zee! blijkt een unieke samenwerking te zijn tussen betrokken burgers en de (lokale) overheid. Burgers verzamelen aangespoeld afval op een centrale plek (de jutbak) en de gemeente faciliteert door het plaatsen en ledigen daarvan. 

De jutbak

Er zijn diverse soorten jutbakken. Het kan een houten (kuubs)kist zijn, een stalen krat of zelfs een gerecyclede glascontainer. Zie voorbeelden hieronder.

Elke jutbak is uniek

Elke locatie heeft andere omstandigheden, waardoor alle jutbakken door de creativiteit van betrokkenen uniek blijken (zie foto’s). De gemene deler is het open karakter van de bak en de stoere houten planken met daarop de uitnodigende tekst: Doe mee, verlos de zee!

Informatiebordje

Het is zinvol om ook een informatiebordje aan de bak te bevestigen (zie foto). Een format hiervan is te verkrijgen via info@verlosdezee.nl.

De locatie

De ideale locatie voor de jutbak is direct bij de strandopgang op het strand. Op deze manier trekt de jutbak de meeste aandacht en worden zo veel mogelijk mensen uitgenodigd om mee te doen. Ook is dit voor gemeente of instantie die de bakken moet legen praktisch omdat ze makkelijk bij de bakken kunnen. 

Het legen

Sommige bakken wordne handmatig geleegd, in sommige bakken bevinden zich big-bags die met een klein kraantje worden geleegd en andere bakken worden in zijn geheel machinaal ‘omgekiepert’ of geleegd.

Kustgemeenten en partners die al meedoen:

 • Gemeente Goeree-Overflakkee
 • Gemeente Vlissingen
 • Gmeente Schouwen-Duiveland
 • Gemeente Westvoorne
 • Gemeente Borsele
 • Gemeente Tholen
 • Gemeente Texel
 • Gemeente Katwijk
 • Stichting Strandexploitatie Noordkop (Den Helder)
 • Vereniging Natuurmonumenten
 • Zuid-Hollands Landschap

Meer informatie

Zie www.verlosdezee.nl

Open hier het PDF Stappenplan Doe mee, verlos de zee! of lees het Stappenplan via ISSUU:

Geef een reactie