Gastles van Marcel !!!

Zoals eerder beloofd is hier het verslag van Marcel

Hoi Monique,

Zoals afgesproken stuur ik je hierbij een kort verslag van mijn optreden als strandjutter in de klas (groep 6) van mijn kleinzoon (in Breda).De klas en de juf waren vol verwachting. Ik had het nodige materiaal meegenomen ter illustratie: mijn gereedschap: een jutzak, een grote knijper, een spagettietang, jut -handschoenen. Maar ook wat foldermateriaal en foto’s over de vervuiling van de zee, over de jutbakken en ook nog doosjes met schelpen, plastic korreltjes, blauw vistouw en ander opgeraapt zwerfvuil.Ik kreeg een heel uur spreektijd, waarin de kinderen me ook veel vragen stelden en vertelden wat zij ooit op het strand hadden gevonden (schelpen, vissen, rommel).

Ik had van te voren bedacht om het achtereenvolgens te hebben over :

– wat is een strandjutter

– over het strand in Nederland

– wat je vindt op het strand aan organisch/natuurlijk leven,  aan kunstmatig,door de

  mens gemaakt materiaal en aan verloren voorwerpen.

– vervolgens over de gevolgen van de vervuiling van zee (plastic soep,e.d.) en over  

  de afbreektijd van een klokhuis,plastic tasje, plastic fles e.a.

– tenslotte had ik het er met hen over wat o.a.  protestbewegingen (greenpeace), de 

  regering, schippers, toeristen, vrijwilligers (m.n. strandjutters) doen om de vervuiling van de zee tegen te gaan.

Wat mij het meest verbaasde was hun idee over de afbreektijd van het een en ander. Zo dachten ze dat een klokhuis pas na 100 jaar opgelost was en een plastic flesje na 2 maanden.En ook: een aangespoelde zeehond zouden we volgens de een bij de staart pakken en terug de zee in slepen, terwijl een ander dacht dat het beter is om een zeehond in de zee te rollen. Iemand vroeg ook of we een aangespoelde drenkeling in de jutezak zouden doen.Ze vonden het ook leuk om zelf wat meegenomen zwerfvuil op te pakken met de knijptang en om de diverse schelpen, haaientanden e.d. te zien.Ze vroegen me uitdrukkelijk of ik het leuk vond om de troep op te ruimen! Zelf moeten ze dit van hun ouders (en juf ?) blijkbaar eerder als straf doen .(…en in die zin is de tijd niet veranderd!)Toen het uur om was bedankten de kinderen me met een stevig applaus. Mijn kleinzoon was erg trots en ook de juf had er veel van geleerd. Ze had tussendoor ook nog foto’s gemaakt die ze me nog zou opsturen.Op het eind kregen alle kinderen van mij nog “Het leukste funklusjes zomerboek” voor jong en oud, dat uitgegeven is door Wecycle (recyclen doen we samen).

Ik vond het erg leuk om te doen en achteraf werd ik aangenaam verrast door een door de klas gemaakt bedankje (zie bijlage). Wellicht iets om ter zijner tijd op te hangen in een exposities van’ verlos de zee’

foto

Marcel…je hebt het geweldig gedaan!!!!!

Geef een reactie