Info over granulaat.

Granulaat is materiaal in korrelvorm, of in de vorm van korrelig poeder.

Kunststofgranulaat wordt gebruikt als grondstof voor spuitgietmachines en extrusie. Het granulaat wordt, bij kunststoffen, door verwarming gesmolten en onder grote druk in de gewenste vorm gespoten of geperst. Kunststofgranulaat kan uit verschillende grondstoffen bestaan; al naar samenstelling hebben die hun eigen namen en afkortingen. Deze granulaten bestaan tot ca. 70% uit hergebruikt afval van de kunststofverwerkende industrie. Ze vinden hun oorsprong in de noodzaak tot hergebruik. Bij aluminium en magnesium wordt in verschillende extrusieprocessen granulaat gebruikt. Bij conformextrusie voert men granulaat in de machine in, waarbij dit door een steeds nauwer wordende spleet zoveel wrijving krijgt, dat de temperatuur voldoende oploopt om het materiaal door een matrijs te persen. Magnesium wordt via “Thixomoulding” waarbij eveneens granulaat wordt gebruikt in vorm gebracht. Voordelen hierbij zijn onder andere dat er geen slink (=krimp) optreedt, omdat er geen vloeibare fase bestaat. Op deze manier kan men z.g. “nett shape”-producten maken voor een mobiele telefoon behuizing of een frame van een laptop.

Granulaten worden ook gebruikt in de bouw, als bestanddeel van onder andere mortel. Granulaat wordt ten slotte gebruikt voor het reinigen van de turbo van(scheeps)motoren. De turbineblower wordt na verloop van tijd vuil door afzetting van zwavels, zuren en andere stoffen die zich in uitlaatgassen van de motor bevinden. Door granulaat toe te voegen aan de uilaatgassen (granulaatkorrels worden in een cilinder gegoten en onder druk gezet door middel van gecomprimeerde lucht). Hierna worden de korrels “afgeschoten” de turbinezijde in. Door de granulaatkorrels wordt het vuil wat zich op het schoepenwiel bevindt eraf geslagen. Dit “droog wassen” van de turbo gebeurt elke 24 uur. Droog wassen kan ook door middel van onder andere cacao-schillen. We spreken van “nat wassen” wanneer er gedestilleerd water wordt toegevoegd aan de uitlaatgassen. Door expansie van het water slaan de vuildeeltjes van het schoepenwiel. Dit kan tevens gedaan worden aan de inlaatzijde, de blowerzijde.

Extrusie: Het geven van een vorm aan verhit of onverhit materiaal, bijvoorbeeld plastic of metaal, door het materiaal door een metalen mal of een andere vormgever te drukken of te drijven. (bron: wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Granulaat)

Bedankt Henk voor de info!

Geef een reactie