jutblog Lia 12 en 14 oktober

Maandag de 12de hadden we een extra-ingelaste jut vanaf De Zeester richting Zoutelande.

Met kou in het lijf vertrokken, maar uiteindelijk werd het nog echt warm – we hadden er zo’n dorst van gekregen dat we nog even wat zijn gaan drinken op het paviljoen. 

We waren benieuwd wat we zouden aantreffen, omdat er berichtgeving was geweest over olie op het strand. Zouden we nog olie en/of besmeurde dieren tegenkomen? Hadden de vrijwilligers die aanwezig waren geweest om de aangespoelde olie op te ruimen tegelijktijd het daar liggende plastic opgeruimd?

Nee, er bleek genoeg te doen voor ons (4, later 5). Wel is het raadzaam om met handschoenen te jutten, want er liggen geen plakaten olie, maar tussen het wier zitten wel allemaal oliespatjes en als je het blauwe draad probeert weg te trekken gaan je handen behoorlijk plakken en zwart zien.

Henk en Monique waren ook nog komen jutten, maar die zijn richting Dishoek gelopen en heb ik zelf niet meer gezien.Iedereen bedankt, het was gezellig en de moeite waard!Woensdag zijn we vanaf Dishoek tot aan de Zeester gekomen en dan is het prettig te weten dat op dat vervolgstuk het grootste vuil ook is opgeruimd.Woensdag was vooral het bovenstuk erg vervuild, daar waar de huisjes waren weggehaald. Veel plastic dat onder die huisjes was gewaaid en waar niemand bij had gekund. Sommige stukken waren moeilijk te jutten omdat ze al aan het verweren waren.

En verder natuurlijk het blauwe draad tussen het wier – het lijkt wel steeds erger te worden, maar wrsch komt dat omdat we dat heel de zomer niet gezien hadden doordat de beachcleaners het wier wegschraapten. 

groetjes Lia

Geef een reactie