Nieuws uit Wageningen van Jan van Franeker.

Hoi Monique,

Ik zit in de mailinglist van Jan van Franeker, verbonden aan de universiteit van Wageningen. Hij doet onderzoek naar plastic in de magen van stormvogels en gooit er af en toe een mail uit.

Wellicht dat je het interessant vind.

Groetjes, Matthijs

———- Doorgestuurd bericht ———-
Datum: 14 april 2015 14:51
Onderwerp: FW: plastics fulmar dossier – new publication – nieuwe publicatie

Please note the publication of a research paper on comparative long term trends in marine plastic pollution as reflected in stomach contents of Northern Fulmars and in the North Atlantic subtropical gyre. For details visit the fulmar plastic dossier www.wageningenur.nl/plastics-fulmars and click its top message ‘Seabirds, oceanic gyres and plastic pollution’. Evidence is that a reduced plastic input in source areas will have a quick effect in reduced densities of plastics in the oceanic gyres. The news item gives a short summary of major implications and provides links to download the full article.  Since I do not send out alerts with each news item in the dossier, you may also want to check some of the earlier messages.

Zojuist is een onderzoeks-artikel gepubliceerd waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de lange termijn trends van plastic vervuiling van de zee zoals die zijn weerspiegeld in de maaginhouden van Noordse Stormvogels en in de Noord-Atlantische maalstroom.  Voor verdere info, zie www.wageningenur.nl/plastics-stormvogels en klik op het bovenste bericht ‘Zeevogels, oceanische maalstromen en plastic vervuiling’.  De analyses laten zien dat een verminderde invoer van plastic in brongebieden snel zichtbaar is in afnemende dichtheden van plastics in de ophopingsgebieden in het centrum van de oceanische maalstromen (gyres). Het nieuwsbericht geeft een korte samenvatting van de betekenis van zo’n conclusie en geeft links waarvandaan het complete artikel kan worden gedownload.

Omdat ik niet bij ieder nieuw bericht een ‘alert’ uitstuur, is het ook aan te raden om even een kijkje te nemen bij eerdere berichten op het dossier.

Met vriendelijke groet / with best regards

Jan van Franeker

Van Franeker, J.A.  & Law, K.L.  2015.

Seabirds, gyres and global trends in plastic pollution. 

Environmental Pollution 203: 89-96

Geef een reactie